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LEGAL ETHICS OPINION 1832 POTENTIAL CONFLICT OF INTEREST 

WHEN PROSPECTIVE CLIENT SPEAKS 
ONLY WITH THE SECRETARY AND 
HAS NO DIRECT CONTACT WITH THE 
LAWYER. 

 
  You have presented a hypothetical request in which a year ago, a woman, Ms. X, called 
a lawyer’s office for an initial consultation.  Ms. X communicated only with the lawyer’s 
secretary, who scheduled an appointment for Ms. X to meet with the lawyer.  Ms. X 
called the secretary a second time and advised the secretary that the lawyer had 
previously represented her ex-husband’s sister.  The secretary advised the lawyer of Ms. 
X’s relationship to that former client. Prior to Ms. X’s second call, the ex-husband had 
made an appointment to meet with the lawyer. The lawyer advised the secretary that he 
would not take Ms. X’s case.  The lawyer agreed to represent the ex-husband regarding 
petitions filed by Ms. X.   
 
   Ms. X now objects to that representation.  Ms. X says she told the secretary “all the 
facts” about her case.  Despite Ms. X’s claim that she told the secretary all about her case, 
the lawyer and his secretary maintain they are in possession of no confidential 
information about Ms. X. 
 
   With regard to this hypothetical scenario, you have asked the Committee to opine as to 
whether it is ethically permissible for this lawyer to continue to represent the ex-husband 
against Ms. X.  Resolution of your question involves a determination of whether this 
lawyer has a conflict of interest in representing the ex-husband after his office acquired 
information from Ms. X.  The source of the conflict of interest is the lawyer’s duty of 
confidentiality under Rule 1.6.1  As set out below, the Committee believes that Ms. X’s 
communication with the secretary is information the lawyer is obligated to keep 
confidential under Rule 1.6.  Thus, any information obtained from Ms. X could not be 
used by the lawyer in representing the ex-husband. 
 
   Based on the facts you present, there was no agreement, express or implied, that the 
lawyer would undertake representation of Ms. X.2   However, Ms. X’s contact with the 

                                                 
1 Rule 1.6 would require the lawyer and the secretary to preserve the confidentiality of any confidences and 
secrets Ms. X claims to have imparted to the secretary.  A lawyer has an ethical duty to ensure that non-
lawyer employees comply with the duty of confidentiality.  Rule 5.3. 

  
2 Whether or not a lawyer-client relationship was created is a legal issue outside the purview of the 
Committee.  However, the Restatement (3d) of the Law Governing Lawyers, § 14 (2000) offers some 
guidance: 
 

A relationship of client and lawyer arises when: 
 
(1) a person manifests to a lawyer the person’s intent that the lawyer provide legal 
services for the person; and either: 
 
 (a) the lawyer manifests to the person consent to do so; or 
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law firm via the secretary does raise ethical obligations with respect to any confidential 
information given the secretary.   
 
   In prior opinions, the Committee has stated that a person who consults with a lawyer 
may reasonably expect that confidential information a person shares with a lawyer is 
protected under Rule 1.6, even if the lawyer and client do not agree to a professional 
engagement.  See LEO 629 (1984) (A lawyer who learns confidences during a 
professional discussion at a social engagement may not reveal the contents without the 
client's consent); LEO 1453 (1992) (potential client’s initial consultation with lawyer 
creates reasonable expectation of confidentiality which must be protected even if no 
lawyer-client relationship arises in other respects); LEO 1546 (1993) (wife who had 
initial consult with lawyer during which confidential information was disclosed precluded 
another lawyer in the same firm from representing husband in divorce).   
 
   In LEO 1794 (2004), the Committee observed that the ethical obligation to protect 
confidential information of a prospective client encourages people to seek early legal 
assistance and such persons must be comfortable that the information imparted to a 
lawyer while seeking legal assistance will not be used against them.  That Ms. X in the 
present scenario never retained the lawyer and never became a client does not relieve the 
lawyer of this duty of confidentiality. 
 
   There is, however, a significant factual difference between the present scenario and that 
of LEO 1794.  In LEO 1794, the prospective client actually meets with the lawyer.  In 
contrast, in the present scenario, the prospective client speaks only with the secretary and 
has no direct contact with the lawyer.  The question then is whether the duties of Rule 1.6 
are triggered by the provision of information to support staff rather than to a lawyer.   
 
   While the secretary in your scenario is not governed by the Rules of Professional 
Conduct applicable to lawyers, Rule 5.3 (b) imposes a duty on the lawyer to ensure that 
the secretary’s conduct is compatible with the professional obligations of the lawyer.  
Comment [1] of that rule adds that: “[a] lawyer should give such assistants appropriate 
instruction and supervision concerning the ethical aspects of their employment, 
particularly regarding the obligation not to disclose information relating to 
representation of the client. . . .” (emphasis added). 
 

                                                                                                                                                 
(b)  the lawyer fails to manifest lack of consent to do so and the lawyer knows or 
reasonably should know that the person reasonably relies on the lawyer to 
provide the services; or 
 

(2) a tribunal with the power to do so appoints the lawyer to provide the services. 
 
See also LEO 1546 (1993) holding that a prospective client’s initial consultation with an 

attorney creates an expectation of confidentiality that would conflict the firm if it later represented 
the opposing party in the same matter. 
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   The Committee applied these ethical precepts in LEO 1800.  In that opinion, the 
Committee analyzed whether the conflicts rules apply when a firm hires the secretary of 
the law firm representing the opposing party in a litigation matter.  The opinion 
concludes that Rules 1.7 and 1.9 apply exclusively to lawyers, not to support staff.  
However, that conclusion did not end the discussion or the lawyer’s duties in that 
situation.  The opinion looked to Rule 5.3, which governs a lawyer’s duty to supervise 
support staff so that staff conduct is consistent with the lawyer’s ethical responsibilities.     
In other words, lawyers are required to train support staff to preserve client confidences 
and secrets.  
 
   In LEO 1800, the Committee opined that the lawyer in the hiring firm is directed to 
screen the secretary from the matter so that the secretary will not disclose information 
regarding the former employer’s client to the lawyer.  For prospective clients to feel 
comfortable divulging information about their legal matters to law firms, those clients 
need assurance that the information will remain confidential, regardless of which 
individual at the firm does the intake interview and/or initial consultation.  Without 
screening procedures, information obtained by support staff is imputed to the lawyers in a 
firm.   
 
   Returning to analysis of the present scenario, your facts state that Ms. X claims to have 
“told everything” to the secretary, but the lawyer and the secretary claim to have no 
confidential information.  Further, when the secretary advised the lawyer of Ms. X’s 
relationship to a former client, the lawyer advised that he had already agreed to represent 
the husband and that he would not represent Ms. X. 
 
   The Committee believes that LEO 1800 offers appropriate guidance in your scenario.  
To avoid the imputation of confidential information to the lawyer, and possible 
disqualification, the lawyer has an ethical duty to establish a screen between the secretary 
and lawyer as to Ms. X and the ex-husband’s case.  The lawyer must instruct the 
secretary that she cannot reveal to the lawyer any confidential information obtained from 
Ms. X.  To preserve information protected by Rule 1.6, the lawyer must use another staff 
person in lieu of the secretary for any work performed relating to the representation of the 
ex-husband against Ms. X and should send a written communication to Ms. X or her 
lawyer that these measures have been taken. 
 
   In the event that the ethics “screen” is breached and the lawyer learns confidential 
information communicated by Ms. X to the secretary, the lawyer may find it necessary to 
withdraw from representing the ex-husband.  The lawyer’s duty of confidentiality to Ms. 
X may materially limit the lawyer’s representation of the ex-husband, since he would be 
foreclosed from using any information Ms. X may have given the secretary.  See Rule 1.7 
(a)(2) (a conflict of interest exists if there is a significant risk that the representation of 
one or more clients will be materially limited by the lawyer’s responsibilities to another 
client, a former client or a third person or by a personal interest of the lawyer) (emphasis 
added).  Even assuming that Ms. X is not a “client” or “former client” she is a third 
person to whom the lawyer owes a duty of confidentiality which may “materially limit” 
the lawyer’s representation of the ex-husband.  Whether such a conflict exists depends, of 
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course, upon the extent that the “screen” was breached and the nature of the information 
actually learned by the attorney.   
 
   For the protection of clients, the law firm, and public, the Committee recommends that 
the firm train non-lawyer support staff to minimize confidential information obtained 
from prospective clients before they can perform the necessary conflicts analysis. 
 
   In rendering this opinion the Committee continues to reiterate its position that if 
confidential information learned by one lawyer in a firm results in disqualification that 
disqualification is imputed to all lawyers in the firm and a screen can only be used to cure 
a client conflict with client consent, pursuant to Rule 1.7 (b).  Exceptions exist for 
conflicts that are carried with a departing lawyer pursuant to Rule 1.10 and government 
lawyers pursuant to Rule 1.11. 
 
   This opinion is advisory only, and not binding on any court or tribunal. 
 
 
 


